Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon

22.03.2025

Työskentelen nuorten parissa opinto-ohjaajana ja teen päivittäin yhteistyötä hyvinvointialueen opiskelijahuollon työntekijöiden kanssa. Sydäntäni lähellä ovat lapset, nuoret ja perheet.

Mielenterveyspalveluiden saatavuus vaihtelee hyvinvointialueilla ja hoitoon pääsy voi olla liian hidasta. Aluevaaleissa päätetään siitä, miten nämä palvelut järjestetään. Tästä syystä äänestäminen ja vaikuttaminen ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan.

Miksi mielenterveyspalvelut ovat tärkeä vaaliteema

Masennus, ahdistus ja uupumus eivät ole enää harvinaisia, vaan ne koskettavat meistä yhä useampaa.  Aluevaltuustolla on keskeinen rooli siinä, miten mielenterveyspalvelut järjestetään ja resursoidaan.

Mitä voidaan tehdä?

Panostetaan ennaltaehkäisyyn

  • Koulupsykologien, kuraattorien, terveydenhoitajien ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden määrää on lisättävä. Nopea tuki ennaltaehkäisee ongelmien syvenemistä ja vähentää erikoissairaanhoidon kuormitusta.

Lyhennetään hoitojonoja

  • Sotekeskusten ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä on parannettava, jotta lapset ja nuoret pääsevät hoitoon nopeammin. Myös digitaalisten palveluiden käyttöä pitää kehittää, mutta niillä ei voi kokonaan korvata livetapaamisia. 

Tuetaan perheitä

  • Vanhempien jaksaminen ja perheiden hyvinvointi vaikuttavat suoraan lasten ja nuorten mielenterveyteen. Perhepalveluiden saatavuus on turvattava.

Vaalit vaikuttavat

  • Alue- ja kuntavaaleissa valittavat päättäjät linjaavat, mihin resurssit kohdennetaan. Nyt on aika kysyä ehdokkailta, miten he aikovat parantaa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita Satakunnassa. Jokainen ääni voi olla askel kohti parempia palveluita ja nopeampaa hoitoon pääsyä.

Lasten ja nuorten hyvinvointi ei voi odottaa. Apua ei pitäisi joutua odottamaan viikkoja tai kuukausia. Apua on oltava tarjolla silloin, kun hätä on suurin.